omeletrolEr zijn allerlei soorten eieren (bruin, wit, klein, groot, scharrel, bio, vrije-uitloop, etc.). Maar welke moet je kiezen? Is het ene ei gezonder dan het andere? Of beter geschikt voor een bepaald gerecht?

Ten eerste zegt de kleur van een ei niets over de smaak of kwaliteit. De kleur van de schaal wordt namelijk bepaald door de ras van de hen en  — als we het over de dooiers hebben — haar voedsel. De veronderstelling dat bruine eieren gezonder zouden zijn dan witte is onjuist. Qua voedingsstoffen is er helemaal geen verschil tussen bruine en witte eieren. Alle eieren zijn een rijke bron van mineralen als ijzer, fosfor en zink en van vitamine A, B, D, E en K. Super gezond dus!

Waar komen onze eieren vandaan?
In Nederland zijn er ongeveer 45 miljoen legkippen. Jammer genoeg komt meer dan 80% van hen nooit buiten. Sinds 2012 is er weliswaar een verbod op legbatterijen, maar de zogenaamde ‘verrijkte kooien’ of ‘koloniehuisvesting’ waarin de meeste legkippen nu worden gehouden zijn niet echt meer diervriendelijk geworden. De kippen zitten hun hele leven in een kooi en in plaats van één A4’tje krijgen ze nu anderhalf A4’tje leefruimte. Na ongeveer 17 maanden eindigen ze als soepkip.
De meeste eieren die tegenwoordig in de supermarkt worden verkocht zijn scharreleieren, maar kooi-eieren worden nog steeds verwerkt in producten zoals mayonaise, koek en taart. De naam ‘scharreleieren’ is echter ook misleidend. Scharrelkippen hebben geen uitloop naar buiten en leven met zijn honderden in een stal met wat strooisel. Vrije uitloop kippen kunnen wel naar buiten. De meest diervriendelijk geproduceerde eieren zijn de biologische. Deze komen van kippen die genoeg stalruimte hebben en biologisch voer krijgen. Ze hebben een zo natuurlijk mogelijk leven en kunnen buiten scharrelen, in de zon zitten, zandbadjes nemen en wormen zoeken. Rondeel-eieren worden ook diervriendelijk geproduceerd. Ze komen van kippen die het volgens de Dierenbescherming net zo goed hebben als hun biologische soortgenoten.

Eieren kopen, bewaren en gebruiken
Alle eieren zijn bestempeld met een code die begint met een cijfer: 0 is voor biologisch, 1 is voor vrije uitloop, 2 is voor scharrel en Rondeel en 3 is voor kooi-eieren. Dat Rondeel-eieren slechts een 2 krijgen is niet helemaal terecht. Dat komt omdat de kippen weliswaar iets minder ruimte hebben dan vrije uitloopkippen; hun buitenruimte is wel slimmer ingericht en net als bij biologische kippen wordt de snavel van Rondeel-kippen niet gekapt.
Koop geen eieren in grote hoeveelheden en bewaar ze het liefst op kamertemperatuur. Bij het bakken van taarten en ander soort gebak zorgt dit voor een luchtiger resultaat. Als je eieren kookt, zullen ze bovendien minder snel barsten.

Hoe weet je of een ei vers is?
Leg een ei voorzichtig in een glas water. Een vers ei zal horizontaal op de bodem van het glas gaan liggen. Een minder vers ei staat het rechtop in het water met de punt naar beneden en een oud ei zal naar de oppervlakte stijgen. Zo’n ei kun je beter niet meer gebruiken. Ga je een ei pocheren of bakken? Gebruik dan verse eieren. Bij andere eiergerechten zijn minder verse eieren ook geschikt. Bij gekookte eieren is minder vers zelfs beter want die zijn makkelijker te pellen!

En hoe kook je het perfecte eitje?
Zorg ten eerste dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Leg ze in een kleine pan water waar ze knus naast elkaar passen, doe de deksel op de pan en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt het vuur zachter zetten. Vanaf dit moment de kookwekker aanzetten en vooral niet de deksel vooral van de pan afhalen! Afhankelijk van de grootte van je eieren geeft je ze: voor zacht gekookt 3-5, halfzacht 5-7 en hardgekookt 8-12 minuten. Laat ze daarna ‘schrikken’ onder koud stromend water. Het kookproces stopt dan en je kunt ze makkelijker pellen.

Om het weekend te vieren, deel ik met jullie een van mijn lekkerste recepten met eieren! 
Serveer deze originele omeletrol als onbijt of brunch met toast en vers fruit!
 Tips:
-Om de omeletrol te maken, heb je een rechthoekige bakplaat van ongeveer 36 x 25 cm nodig.
-In plaats van zalm kun je ook schouderham of salami gebruiken. De zongedroogde tomaten kun je ook door olijven vervangen.
-Vet de bakplaat in met een beetje boter in de hoekjes zodat het bakpapier goed blijft zitten.
-Tijdens het bakken, zal de omelet rijzen. Hij zakt weer in zodra hij uit de oven komt.

Happy cooking!

Omeletrol met zalm, spinazie en geitenkaas met zongedroogde tomaten
Voor 4 personen

  • 5 eieren
  • 2 el melk
  • 2 el bloem
  • zout en peper
  • 50 g zachte geitenkaas, in stukjes
  • 6 zongedroogde tomaten, fijngesneden
  • 30 g spinazie
  • 100 g gerookte zalm, in plakjes

Verwarm de oven op 200°C voor en bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier. Laat het bakpapier aan de kortere randen van de bakplaat iets overhangen. Kluts de eieren met de melk, de bloem, het zout en peper. Schenk dit mengsel in de bakplaat en bak de omelet in 7-8 minuten, of tot de bovenkant mooi droog en stevig is. Haal de omelet uit de oven en laat hem inzakken. Beleg de omelet met de kaas, tomaten, spinazie en de plakjes zalm. Rol de omelet voorzichtig vanaf de kortere kant op en haal terwijl je rolt het bakpapier van de omelet af. Snij de omeletrol in schijven van een paar centimeter dik en serveer ze met bijgerechten naar keuze.

Leave a Reply