tarte tatinVoor mij is een goede tarte tatin zoals wij in het Engels zeggen ‘a thing of beauty’: gekaramelliseerde appel, een vleugje kaneel en bros deeg, warm geserveerd met een dikke klodder romige crème fraîche. Ik at mijn eerste tarte tatin jaren geleden in een mooie bistrot in Lyon aan de Rue Mercière, een van de leukste en lekkerste straten van de stad waar je ruim vijftig restaurants kunt vinden. Na die eerste hap was ik verkocht, hopeloos verliefd…
Thuis probeerde ik de Franse appeltaart te maken (hoe moeilijk kon het zijn?), maar keer op keer mislukten mijn pogingen; soms was het deeg te vochtig, andere keren heb ik de karamel verbrand. Enigszins gefrustreerd gaf ik het na een tijdje op. Tarte tatin zou ik alleen in restaurants eten of bij de bakker kopen.

Gelukkig ben ik van mening veranderd. Een schaal verse appels van de markt en een vrije middag gaven me de aanleiding om weer te gaan experimenteren en het is me uiteindelijk dan toch gelukt.
Mijn drie beste tips?
-Gebruik geen bladerdeeg maar zanddeeg.
-Neem zeker geen moesappels of zoete appels maar een harde, zure soort zoals Granny Smith.
tarte tatin
Voor 8 punten
*Gebruik een tarte tatin pan van 25 cm

Voor het deeg:

 • 250g bloem
 • mespunt zout
 • 110g koude boter, in blokjes gesneden
 • 40g koude margarine, in blokjes gesneden
 • 1 ei
 • 2 el water

Voor de vulling:

 • 8 kleine, harde appels (ca. 750g) geschild en zonder klokhuis
 • zaadjes van 1 vanillestokje
 • 1 tl gemalen kaneel
 • 120g boter
 • 200g kristalsuiker

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in de kom van je keukenmachine, de bloem, zout, boter en margarine totdat het mengsel op droge havermout lijkt. Voeg het ei en het water toe en laat de machine draaien tot het deeg in een bal samenkomt. Rol het deeg op een stuk bakpapier uit tot een cirkel die iets groter is dan je bakvorm. Leg het deeg in de koelkast en ga verder met de rest van het recept. Snij de appels doormidden, doe ze in een grote kom en meng ze voorzichtig met vanille en kaneel. Zet je tarte tatin pan op het fornuis en laat de boter op een heel laag vuur langzaam smelten. Als de boter bijna volledig is gesmolten, roer je de suiker erdoor gedurende 1-2 minuten. Verhoog het vuur een beetje en laat het mengsel langzaam karamelliseren zonder te roeren. Dit duurt ongeveer 10 minuten en het is heel belangrijk dat je niet in de pan roert. Til af en toe de pan op en laat de karamel even ronddraaien. Leg de appels in de pan met de gesneden kant naar beneden. Draai ze daarna om zodat ze helemaal met de karamel bedekt worden. Verlaag het vuur en laat de appels 5 minuten koken. Haal het deeg uit de koelkast. Na de 5 minuten kooktijd, leg je het deeg op de appels en zorg je dat je de randjes iets naar binnen duwt. Gebruik een vork om gaatjes in het deeg te prikken. Bak de taart 45-50 minuten. Laat deze tenminste 10 minuten afkoelen voordat je hem op een bord omkeert. Heerlijk met crème fraîche of een bolletje kaneel-ijs.

 

Leave a Reply