Butternut squash risottoRisotto! Ik hou van dit heerlijk romige en zeer veelzijdige rijstgerecht uit Italië! Vorige week maakte ik deze vega variatie met flespompoen en zongedroogde tomaatjes. Ik had wat ingrediënten over van een pastagerecht van een paar dagen eerder (erg lekker, trouwens) en bedacht het recept a la minute om alles op te maken.

Ik heb al een paar andere risotto-favorieten — waaronder één met garnalen, dille en erwtjes en een and
ere met truffeltapenade en kalfsukade gestoofd in rode wijn — en nu hoort deze ook bij mijn lijst favorieten. Zelfs mijn dochter (die meestal gruwelt van pompoen) heeft haar bord helemaal leeggegeten.

Ik moet wel toegeven dat dit geen slank recept is, maar dat hoort ook niet bij risotto, toch? De flespompoen heb ik apart in boter gebakken en op het eind heb ik (in plaats van boter en Parmezaan) een paar eetlepels slagroom door de risotto geroerd om het nog romiger te maken.
Omdat het ‘Meatless Monday’ is en omdat dit een recept is dat je binnenkort echt moet maken, deel ik het vandaag.

Maar eerst een paar tips:
Om een goede risotto te maken, moet je ervoor zorgen dat je echte risottorijst gebruikt. Risottorijstkorrels zijn klein en rond, nemen veel vocht op en staan zetmeel af zodat de risotto vol en smeuïg wordt. Arborio, de meest bekende risottorijst, kun je bij alle supermarkten vinden. Andere varianten zoals Carnaroli, Vialone Nano, Roma, Baldo en Padano zijn meestal bij gespecialiseerde delicatessenwinkels te koop. Ook erg belangrijk: zorg dat de bouillon goed heet blijft tijdens het koken van de risotto.

Risotto met flespompoen 
Voor 4 personen

 • 2 klontjes boter
 • 1 el olijfolie
 • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 325g risottorijst
 • 1,2L groentebouillon
 • 350g flespompoen, in blokjes gesneden
 • 1 el versgehakte rozemarijn
 • 2 el room
 • Parmezaanse kaas, versgeraspt
 • rucola
 • 10 zongedroogde tomaten, in reepjes gesneden
 • versgemalen peper

Verhit een klontje van de boter en de olie in een diepe pan met dikke bodem. Voeg bleekselderij en knoflook toe en laat de groenten in 5 minuten op een zacht vuur glazig worden. Zet daarna het vuur hoog en voeg de rijst toe. Roer de rijst 1 minuut goed door zodat alle korrels bedekt worden met een laagje vet. Voeg een beetje van de bouillon toe, zet het vuur lager en blijf rustig roeren totdat alle bouillon is opgenomen door de rijst.Voeg de rest van de bouillon in kleine hoeveelheden toe (gebruik hiervoor een soeplepel) en blijf steeds roeren. Voeg pas meer bouillon toe als het laatste beetje helemaal door de rijst is geabsorbeerd. Het kan zijn dat je wat bouillon over houdt. Smelt intussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de flespompoen met de rozemarijn. Proef een paar rijstkorreltjes na ongeveer 15 minuten, maar meestal duurt het 20 minuten voordat de rijst precies goed is. De rijst moet zacht zijn maar nog een beetje beet hebben (al dente). Als dat nog niet het geval is, ga je door met bouillon toevoegen en roeren. Proef de rijst opnieuw na een paar minuten. Haal, zodra de rijst gaar is, de pan van het vuur en voeg de room en wat Parmezaanse kaas toe. Roer de risotto, leg een deksel op de pan en laat deze 2 minuten rusten. Roer daarna de pompoenstukjes, rucola en zongedroogde tomaten door de rijst en serveer met nog een plukje rucola en veel versgemalen peper.

Leave a Reply