perfect omeletteIn de Vriendin van deze week staan zes van mijn klassieke Franse recepten: van een heerlijke uiensoep met zacht gekarameliseerde uien tot de ultieme steak-frites. Als Frankrijk liefhebber was dit zeker een van de leukste producties waaraan ik heb gewerkt. Het was wel moeilijk kiezen; slechts zes recepten uit al die mooie klassiekers!
culinaire schrijverMocht je dit weekend kookinspiratie nodig hebben, probeer dan een van de recepten in het blad en je waant je in een gezellige bistro in La Douce France!
Om je alvast in de stemming te krijgen, deel ik vandaag mijn recept voor een perfecte Franse omelet!
Bon appétit!

Klassieke Franse omelet
De klassieke Franse omelet neemt maar een paar minuten in beslag en is niet moeilijk te maken zolang je een paar basisregels kent. Gebruik per persoon twee of drie eieren en maak de omeletten het liefst één voor één. Een grotere omelet voor meerdere personen heeft een langere kooktijd nodig en kan daardoor taai worden. Gebruik een koekenpan van ongeveer 20 cm doorsnee met anti-aanbaklaag. Klop de eieren in een kom lichtjes los met een vork en een beetje zout, peper en 1 tl water per ei. Klop niet te hard of te lang want anders wordt de omelet taai. Zet de koekenpan op het fornuis met de handgreep naar je toe. Verhit een eetlepel boter in de pan en giet de eieren erin als de pan gloeiend heet is en de boter begint te bruisen. Wacht 10 seconden en schud de pan al draaiend in snelle rondjes op het fornuis. Als de eieren beginnen te stollen dan schud je de pan heen en weer naar je toe totdat er een mooie ovale vorm ontstaat. Je kunt de omelet ook een beetje in die ovale vorm krijgen met behulp van een rubberen spatel. Dit hele proces duurt niet meer dan twee minuten; een perfecte omelet moet namelijk nog een beetje vloeibaar en smeuïg van binnen zijn en dus niet droog! In het Franse heet dit ‘
baveuse’.
Om de omelet mooi te serveren, houd je de pan schuin naast een bord en schuif de omelet met de onderkant naar boven op het bord. Bestrijk de hete omelet met een beetje boter en maak hem af met een beetje fijngesneden peterselie of bieslook. Serveer direct.
omelette

Leave a Reply