Het is herfst! Tijd voor geurige stoofpotten zoals chili con carne. Maar waar komt dit gerecht eigenlijk vandaan? Is het nou Mexicaans of Amerikaans? En nog belangrijker; hoe maak je het?
De oorsprong
Chili con carne komt oorspronkelijk uit Texas, waar het vandaag de dag bekend staat als de officiële schotel van deze staat. Sommigen dateren de eerste chili con carne naar het begin van de 19e eeuw.
In die tijd maakten arme mensen uit San Antonio een stoofpot bestaande uit evenveel chilipepers als vlees. Het was een manier om van minder meer te maken en bovendien werd het vlees -vaak niet van de allerbeste kwaliteit- door het lange sudderen lekker mals en zacht. Anderen zeggen dat Chili voor het eerst gemaakt werd door goudzoekers als meeneemvoedsel. Voor de reis naar San Francisco mengden zij gedroogd rundvlees met vet en chilipepers om dit onderweg in grote ketels op te warmen.
Wéér een ander verhaal is dat het gerecht een creatie was van de cowboys. Tijdens het rundertransport, plantten ze op de heenweg langs de route veel van de belangrijke ingrediënten als chilipepers, oregano en uitjes . Op de terugweg gebruikten ze de oogst voor de eerste chili con carne.
World Chili Champion
Niemand weet precies welke van die verhalen waar is, maar wat we wel weten is dat ze in Texas er helemaal gek op zijn en dat ze chili con carne met trots als eigen beschouwen. Jaarlijks zijn er wedstrijden waar de beste chilimakers uit de States de felbegeerde titel van World Chili Champion proberen te bemachtigen. Eén ding zullen ze je onmiddelijk vertellen: in Texaanse chili zitten geen bonen! Bonen horen thuis in de aangepaste versie die ze in Californië gemaakt hebben!
Met of zonder bonen
Wat de waarheid ook moge zijn, niets is op een regenachtige, grijze dag zo lekker als een kom chili con carne. En sorry Texas; met bonen! Door de jaren heen heb ik geprobeerd om het juiste recept te vinden en volgens mij is dat me aardig gelukt. Mijn chili, een makkelijk eenpansgerecht, heeft diepe smaken die niet overheerst worden door een overschot aan heet. De ingrediëntenlijst is vrij lang. Toch zijn alle ingrediënten van evenveel belang en zorgen ze voor een rijke smaak. Schrik niet van het gebruik van cacaopoeder. Het geeft de chili een vol, zoet accent. Yee-haw!
Tips:
*In de Verenigde Staten serveren ze de chili meestal met saltine crackers: kleine, vierkante zoute crackertjes, of met oyster crackers (crackertjes in de vorm van een oesterschelp). Ikzelf serveer de chili met een kom rijst, warme tortilla’s of versgebakken maïsmuffins. Je kan er ook fijngesneden ijsbergsla, zure room, salsa of schijfjes avocado bij geven.
*Om rozemarijnsuiker zelf te maken, laat je in een potje suiker een takje verse rozemarijn intrekken. Deze suiker gebruik ik bijna altijd in sauzen op basis van tomaten. Het neemt iets van het zuur van de tomaten weg en maakt de sauzen iets zachter van smaak.
Paola’s Good Ol’ Chili con Carne
Voor 4 personen
- 2 el olijfolie
- 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 tl hele korianderzaadjes
- 1 tl venkelzaadjes
- 500 g rundergehakt
- 1 paprika, zonder vliesjes en zaadjes, in blokjes gesneden
- 2 tl gemalen komijn
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- ¼ – 1 tl chilipoeder, afhankelijk van je eigen smaak en het soort chilipoeder dat je gebruikt
- ¼ tl cayennepeper
- 500 ml gezeefde tomaten
- 1 blik kidneybonen (400 g), afgespoeld
- 2 tl rozemarijnsuiker, of normale suiker
- zout en peper naar smaak
- 1 tl cacaopoeder
Verhit de olie en laat de ui en knoflook in 5 minuten zachtjes fruiten. Maal intussen de koriander- en venkelzaadjes in een vijzel fijn en voeg ze toe aan de ui en knoflook. Laat de zaadjes nog 2 minuten zachtjes meebakken. Draai het vuur hoog, voeg het gehakt toe en bak het in 3-5 minuten rul. Voeg de paprika toe samen met de gemalen komijn, oregano, gerookte paprikapoeder, chilipoeder en cayennepeper. Voeg de gezeefde tomaten, de kidneybonen, de suiker en zout en peper toe. Laat alles op een laag vuur 45 minuten sudderen (met het deksel op de pan). Af en toe roeren. Proef en bepaal of er meer chilipoeder of zout en peper in mag. Voeg ook de cacaopoeder toe. Laat de chili nog tien minuten koken. Serveer met rijst, tortilla’s of maïsmuffins, ijsbergsla, een beetje zure room en salsa.