cant believe
Lees en huiver…
Toen ik in de VS woonde was mijn standaard ontbijt twee low-fat ‘Eggo’ wafels, warm uit de broodrooster en helemaal ingesprayed met ‘I Can’t Believe it’s Not Butter’, ofwel ‘Ik kan niet geloven dat het geen boter is’. Ja, je leest het goed. Voor wie niet uit de VS komt of bekend is met dit stukje Amerikaanse eetcultuur, ik heb het over een spray op basis van water, sojaolie, zout, smaakversterkers en andere onsmakelijke additieven. Sorry, ik kan het helaas niet mooier maken dan het is, en ja, dit gefabriceerde product heb ik heel vaak gegeten. Maar toen was ik nog geen foodie, ik was jong en helemaal niet met (goed) eten bezig.

Ik realiseer me nog heel vaak hoe veel gezonder mijn dieet is geworden nadat ik naar Nederland verhuisd ben. Simpelweg omdat ik met verse producten leerde koken en geen rommel (wat ik in het Engels ‘crap food’ noem) meer kocht. Hier was het aanbod van dit soort nep-eten in de jaren 90 bovendien veel minder.
But I’ve come a long way baby!
Voor mij geen wafels uit de diepvries meer maar zelfgemaakte karnemelk wafels (buttermilk waffles) warm uit het ijzer en met echte roomboter. Niet elke dag natuurlijk. Wat mij betreft zijn deze Amerikaanse wafels het ultieme verwen-ontbijt voor in het weekend. Serveer ze met maple syrup, poedersuiker of fruit, of met roerei en spek. Een pot filterkoffie erbij en je waant je in een Amerikaanse ‘diner’.wafelsEnjoy!
PS: Hier kun je twee grappige filmpjes van ‘Eggo’ wafels (let op: “part of a GOOD breakfast’) en ‘I Can’t Believe it’s Not Butter‘ bekijken. 😉

Buttermilk Waffles (karnemelk wafels)
Voor ca. 8 wafels

  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 el lichtbruine basterdsuiker
  • ½ tl gemalen kaneel
  • snufje nootmuskaat
  • ½ tl zout
  • 4 eieren, gescheiden
  • 600 ml karnemelk
  • merg van 1 vanille-stokjes
  • 50 g boter, gesmolten, plus iets meer voor het bakken

Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zeef zelfrijzend bakmeel boven een kom en meng het  met de lichtbruine basterdsuiker, gemalen kaneel, nootmuskaat en zout. In een andere kom de eidooiers, karnemelk en vanillemerg met een garde goed klutsen. Voeg dit aan de droge ingrediënten toe samen met de gesmolten boter en schep alles voorzichtig om. Klop de eiwitten bijna stijf en schep ze ook voorzichtig door het mengsel. Maak het wafelijzer goed heet en kwast het in met boter. Gebruik een maatschepje van ca. 80-100 ml om van het mengsel wafels te bakken. Zorg dat het mengsel goed verspreid is over de wafelvorm, maar niet helemaal tot de randjes. Klap het wafelijzer dicht en bak de wafels in ongeveer 3-5 minuten. Hou ze warm in de oven terwijl je de rest bakt. Serveer de warme wafels of laat ze afkoelen en vries ze in.

Leave a Reply