Salade avocado zalmWaarom zijn avocado’s zo gezond?
Ruim drie-kwart van de ongeveer 360 calorieën in een avocado komen uit vet en toch zijn avocado’s erg gezond en passen ze uitstekend in een verantwoord dieet. Avocado’s, die eigenlijk geen groente maar een vrucht zijn, bevatten veel omega-3-vetzuren (in de vorm van alfa-linoleenzuur) die je tegen hart- en vaatziekten beschermen en het immuunsysteem sterk houden. Ze zijn ook rijk aan vitamine E (bevordert het neutraliseren van vrije radicalen), kalium (helpt om het cholesterol te verlagen) en vitamine C (zorgt voor de aanmaak van collageen en voor een mooie huid). En omdat avocado’s vol voedingsvezels zitten, geven ze je een langer verzadigd gevoel (goed voor de lijn dus!) en zorgen ze voor een optimale darmwerking.

Avocado’s kopen en bewaren?
Rijpe avocado’s hebben een heerlijke boterzachte structuur en een licht nootachtige smaak. Je weet of een avocado rijp is als deze een beetje zacht voelt als je erin knijpt. Je kunt ook het knopje bij de steelaanzet verwijderen. Is de steelaanzet groen, dan is de avocado niet rijp. Donkerbruin betekent dat de avocado veel te rijp is en dus niet meer lekker. En gele steelaanzet betekent dat de avocado precies goed is.
Rijpe avocado’s eet je het liefst meteen op, maar onrijpe avocado’s kun je beter vier tot zeven dagen laten liggen. Bewaar ze nooit in de koelkast want dan worden ze niet rijp en gaan ze juist bederven. Je kunt het rijpingsproces iets versnellen door ze met een appel in een papieren zak te bewaren. Rijpe avocado’s kun je prima invriezen. Pureer eerst het vruchtvlees en meng het met een beetje citroensap zodat het niet bruin wordt. Een halve avocado over? Bewaar de helft met de pit, besprenkel met een beetje citroensap, wikkel in plasticfolie en bewaar in de koelkast tot de volgende dag.

Hoe maak je ze schoon?
Gebruik een scherp mes om rondom de avocado tot aan de pit te snijden. Draai beide helften in de tegenovergestelde richting en haal ze voorzichtig uit elkaar. Tik op de pit met het mes, draai en verwijder. Lepel het vruchtvlees voorzichtig eruit. Als je plakjes nodig hebt, snij elke avocadohelft eerst doormidden en haal de schil er voorzichtig af.

Bij welke smaken past avocado?
Dankzij zijn neutrale smaak, past avocado bij veel verschillende ingrediënten. Goede combinaties zijn zeker basilicum, munt, citrusvruchten, bosui, balsamico-azijn, tomaten en komkommer. Avocado’s zijn ook erg lekker met zoute, gerookte ingrediënten, bijvoorbeeld zalm of spek. Je kunt avocado’s zelfs in smoothies en desserts verwerken! Ooit eens chocoladepudding van gepureerde avocado geprobeerd? Op Internet zijn er talloze recepten hiervoor! Maar puur is een avocado ook erg lekker; doormidden gesneden en bestrooid met een beetje zeezout en peperige olijfolie!
En nu geef ik je een heerlijk recept met avocado! De smaken in deze salade passen perfect bij elkaar. Je kunt de veldsla door jonge spinazie vervangen en de gerookte zalm door rauwe ham. Je hebt geen dressing nodig. Enkel een knijpje citroen! Geef er stokbrood bij.

Salade met veldsla, avocado & gerookte zalm
Voor 4 personen

  • 150 g veldsla
  • 200 g gerookte zalm, in stukken gescheurd
  • 2 avocado’s, geschild, pit verwijderd en in partjes gesneden
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper
  • 4 el pompoenpitten
  • 70 g truffelmayonaise (uit een potje)
  • citroenschijfjes, voor erbij

Verdeel de veldsla over vier borden. Schik de zalm en avocado over de sla en breng op smaak met een straaltje olijfolie, zout en versgemalen peper. Strooi de pompoenpitten over elke portie en garneer met dotjes truffelmayonaise. Serveer met citroenpartjes en vers stokbrood.

Leave a Reply